A feng shui ősi kínai térrendezési rendszer, amely célja az ember és a környezet közötti teljes harmónia megteremtése. Jelentése: szél és víz.

A harmónia megteremtése nem csak azt jelenti, hogy a tárgyakat merev szabályok szerint a megfelelő helyekre tesszük, hanem elsősorban azt, hogy a belső világunkat a külső világgal harmóniába hozzuk. Ha nem érezzük jól magunkat egy helyiségben, annak megvannak az okai, és most tekintsünk el attól, hogy azért mert "nem tetszik". Bár, ha belegondolunk, ami nem szép a szemünknek, valószínűleg nem pozitív energiákat fog mozgosítani bennünk. Ha a külső világ visszatükrözi a belső feszültségeinket, szintén nem fogjuk jól érezni magunkat. Ha rendbetesszük kint, rend lesz bent is. A feng shui nagyon nagy figyelmet szentel a rendnek, ami felesleges dobjuk ki, ajándékozzuk el, de semmi esetre se hozzunk létre "kupisarkokat" vagy akár limlomot tároló helységeket az életterünkben.

Március van, a legjobb időszak arra, hogy nekilássunk a nagytakarításnak. A Húsvét előtti időszak a keresztény hagyományok szerint is a nagytakarítás ideje, ilyenkor hagyományosan nagymosások, tisztító meszelés, ablakpucolás, függönymosás, és éléskamraürítés volt a program faluhelyen.

Én szeretem a tavaszi nagytakarítást, végre hatalmasra lehet nyitni az ablakokat, friss illat lengi be a lakást, végre lehet kint teregetni, virágot ültetni amíg megszárad a felmosás, napillatú ágyneműbe lehet ágybabújni este.

A következő posztban írok röviden a feng shui történetéről és a főbb iskolákról is, majd a gua szám fogalmáról és hogy ez miért fontos nekünk. :)

 

Engedjük be a tavaszt!